Štíhlá výroba v praxi: Produkce se nám zvýšila o 114 %

Štíhlá výroba v praxi: Produkce se nám zvýšila o 114 %

„Ze 40 vozíků jsme chtěli zvýšit výrobu na 70. Nakonec jich za směnu zvládneme 115.”

 

Přečtěte si, jak jsme pomohli zlepšit výrobní proces pomocí štíhlé výroby. Zvedla se nejen produkce, ale ušetřil se také cenný (a drahý) čas i nohy zaměstnanců. Po instalaci stavebnicového systému totiž nachodí zlomek toho, co předtím.

 

Zavedení štíhlé výroby: Zrychlení o 66 %

 

Původně totiž byla linka pro výrobu úklidových vozíků velmi jednoduchá a neefektivní: 2 stoly proti sobě, kolem kterých se všechno odehrávalo. Dva operátoři montovali základny, třetí dobaloval zbylé kusy a čtvrtý připravoval sáčky. Společně pak finální kusy dávali do krabic. Neustále si chodili pro díly. Na stůl se totiž žádná zásoba nevešla a na kompletaci je potřeba materiál ze 40 různých boxů. Zkrátka žádný promyšlený stavebnicový systém.

Hlavním cílem zavedení štíhlé výroby proto bylo snížit čas u všech úkonů, které pracovníci provádějí. Jen díky tomu je možné zkrátit výrazně celkovou výrobu. V provozu si zaznamenali časy jednotlivých operací a díky tomu zjistili, že se u jednoho konkrétního úkonu po zavedení štíhlé výroby dostali z 450 sekund na 300. A přesně tyhle vteřiny pak na konci směny dělají palety navíc.

„Úplně jsme zrušili chození pro materiál, to bylo zbytečné. A na konci směny, nebo v noci naskladníme na další den,” říká procesní inženýr. „Dnes stojí všichni zaměstnanci na místě a hýbe se vše kolem nich,“ dodává.

„Výsledky jsme prezentovali na centrále v Německu a všichni byli nadšení. Ze štíhlé výroby v některých částech procesu uděláme dokonce korporátní standard."

 

Jak se štíhlá výroba zavádí do praxe

 

Prvním impulzem pro změnu byl v tomto případě nový vedoucí výroby, který s řešením štíhlé výroby pracoval už dříve. S ostatními kolegy sepsali pracovní proces a všechny vstupní materiály, se kterými se na lince pracuje. Tým Enprag se přijel na místo podívat a s projektantem navrhl nejlepší řešení. To se, s lehkou úpravou, realizovalo.

„Chtěli jsme si být jistí, že investice má cenu, proto jsme si udělali test. Postavili jsme si pět stolů za sebou, v podstatě model nové linky v reálném měřítku. Zkoušeli jsme, za jak dlouho vozík sestavíme. Už na 15 kusech jsme zjistili, že jsme schopni se bez větší praxe dostat na rychlejší čas, než máme teď. A počítali jsme s tím, že operátorky, které mají zkušenosti, se dostanou na ještě rychlejší čas než my."

Ze 4 lidí a 40 výrobků za směnu se v provozu dostali na 3 operátory a 115 výrobků. Navíc si chválí i to, jak snadno můžou linku dostavovat a upravovat. Trubkové stavebnicové systémy se totiž přesně přizpůsobí vaší práci.

 

Zpět na přehled článků