Štíhlá výroba: Zefektivněte a zrychlete výrobní procesy

Štíhlá výroba: Zefektivněte a zrychlete výrobní procesy

Štíhlá výroba rychle reaguje, šetří náklady a zvyšuje konkurenceschopnost

 

Představte si, kolik by vaše firma ušetřila během jednoho roku, pokud by měl každý váš zaměstnanec denně 10 minut navíc. Úspora času, produktivita a schopnost odbavovat zakázky rychle a kvalitně patří mezi faktory, které rozhodují o celkové ziskovosti firmy a návratnosti investic. Právě pro tyto důvody stále více firem zavádí principy štíhlé výroby. Rychlost se stane jednou z vašich předností. Díky štíhlé výrobě budete schopni okamžitě reagovat na nové požadavky na výrobu. Bez zbytečných prostojů.

 

Štíhlá výroba: Odstraňte plýtvání pomocí Lean Manufacturingu

 

Lean je soubor metod řízení, která staví na několika základních principech. Primárně jde o snahu celé organizace trvale se zlepšovat ve všech oblastech. Setrvat v nastavených změnách, zamezit zbytečnému plýtvání, zvýšit efektivitu a tím získat dlouhodobou a ekonomicky návratnou investici. Především bere v potaz co nejlepší uspokojení potřeb zákazníka. 

V souvislosti s Lean se obvykle používá pojem Lean Management. Jde o způsob myšlení, filozofii, napříč celou organizací, kterou musí přijmout všechny složky. Lean se často používá s různými přívlastky, podle toho, na jakou oblast metodologii uplatňujeme.

Jedním z nejznámějších přístupů Lean Managementu je Lean Manufacturing, neboli Štíhlá výroba. Je to metodologie zaměřená na odstranění všech druhů plýtvání z výrobních procesů. Tím se procesy stávají rychlejšími, flexibilními a schopnými rychle reagovat na nové požadavky zákazníků.

 

Ke štíhlé výrobě patří „štíhlý“ nábytek

 

Základním nástrojem, který vede ke zefektivnění výrobního procesu je, přizpůsobení pracoviště k hladkému chodu. Zkrátka, aby žádný zaměstnanec nemusel nic hledat, zdlouhavě přemýšlet o dalším postupu nebo přenášet těžké věci na větší vzdálenosti. To všechno totiž zvyšuje nároky na čas každého pracovníka, a tím pádem i náklady firmy. Díky štíhlé výrobě "na míru" významně šetříte i zdraví pracovníků a snižujete nemocnost.

Na pracovišti s takto hladkým a promyšleným provozem najdete právě modulární regálové sestavy a pracovní nábytek z trubkových či hliníkových konstrukčních systémů a válečkových tratí. Ty slouží ke snadnějšímu posouvání součástek, přepravek a balíků. Celá sestava je vždy zkonstruována na míru danému výrobnímu procesu. Dokáže šetřit čas, standardizovat výrobní procesy a navíc vyniká nízkou pořizovací cenou a možností přestavitelnosti. Takže vás nový požadavek nezaskočí. Naopak, v návrhu budete rychlejší než konkurence. Sestavy dle principů štíhlé výroby nachází své uplatnění nejen v průmyslových výrobnách a dílnách, ale i v kancelářích, provozovnách, skladech, archivech nebo lékařských ordinacích.

 

Jak zavést štíhlou výrobu do své firmy?

 

Kolem štíhlé výroby kolují různé mýty. Rozhodně se nebojte, že budete muset zavádět razantní změny v celé firmě naráz. Ano, štíhlou výrobu lze aplikovat plošně, stejně tak je ale možné promyslet, ve které části firmy se vyplatí začít a zavést štíhlou výrobu postupně. Pokud tedy zvažujete zavedení principů štíhlé výroby ve své firmě, začněte už dnes. Náš tým vám poskytne komplexní služby - od návrhu řešení a vizualizace až po montáž na místě.

 

Zpět na přehled článků